Jdi na obsah Jdi na menu
 


VOSÍ PÍCHNUTÍ

30. 7. 2008

Po večerním dovádění s naším novým kamarádem Mourkem,který se u nás sám zabydlel,jsme šli na krmení a najednou Ascha začala čumákem rejdit pod pelíšek a po zemi.

 

Nad očními oblouky se jí udělali dvě malé opuchliny,které se přímo před očima začaly zvětšovat a nabírat obřích rozměrů.Za chvilku už jí pomalu nebyli vidět ani oči a otok se začal rozšiřovat pod čumák na hubu a krk.

 

A to už nám bylo jasné,že je zle a začala trochu panika,kam pojedeme na pohotovost.Naštěstí jsme se dovolali MVDr.Richtera v Turnově a ten slíbil,že je za deset minut v ordinaci.Po jízdě ne zrovna podle pravidel jsme nakonec dojeli zavčasu.

 

Aschula už ale ztěžka oddychovala.Pan doktor jí po zevrubné prohlídce diagnostikoval anafylaktickou reakci,pravděpodobně po vosím píchnutí,protože našel vpich na čumáčku bez žihadla.Okamžitě zavedl kanylu do pacičky a píchl kortikoidy a kalciovku přímo do žíly.Po 15min se začal otok hezky pomalu zmenšovat a huba už se dala ohrnout směrem nahoru a začala měknout.Změřil teplotu,která byla vysoká a poslechl srdeční ozvy ,které byly v normě.Dostala ještě pro jistotu jeden ďobanec do zadku,aby se účinek kortikoidů udržel až do rána.

 

Asi po třičtvrtě hodině jsme mohli vyrazit k domovu a byli moc šťastní,že v dnešní době se už dá zajistit i takováto pohotovost,která pomůže našim čtyřnohým členům rodiny a navíc pan MVDr.Richter byl po celou dobu velmi milý a ochotný,ač byl odvolán z rodinné pohody.Za to mu patří náš velký dík.Jedno malé píchnutí mohlo klidně bez jeho zásahu dopadnout i tragicky.

 

Po příjezdu domů Baccardi Aschu vítal jak smyslů zbavený.Olizoval ji a točil se okolo ní.Rozhodně mu bylo jasné,že se dělo něco zlého a nakonec to dobře dopadlo.

 

Pro jistou jsme všichni spali v jedné posteli,ač normálně pejskové do postele nesmějí,protože Aschula byla propuštěna s kynylou na noze,kdyby náhodou bylo potřeba ještě v noci nebo k ránu přijet na další injekci.

 

Naštěstí bylo všechno v pořádku a ráno jsme kanylu mohli vytáhnout.Teď už jen zbývá doufat že jí uhlídáme,až zase bude čumák strkat tam,kam nemá a nebo lovit lítající hmyz.

 

 Obrazek

 

Obrazek

 Obrazek